Birbirinden basit 7 adimda BSD yi masaustunuze tasimak ister misiniz? Belki oncelikle biraz size FreeBSD’ den bahsetmek gerekir. Burada biraz wiki den yardim alsam hic fena olmayacak sanirim;

FreeBSD x86 Uyumlu, AMD64, IA-64, PC-98 ve UltraSPARC® mimarileri için ileri seviye bir işletim sistemidir. Kaliforniya’ daki Berkeley Üniversitesi’nde geliştirilmiş UNIX® türevi olan BSD’yi temel almıştır. FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir. Ayrıca başka mimariler için geliştirim değişik aşamalardadır.

FreeBSD ileri seviyede ağ, performans, güvenlik ve uyumluluk özellikleri sunar. Bu özellikler ticari olan bazı işletim sistemlerinde bile bulunmamaktadır. Ayrıca KDE ve GNOME pencere yöneticileriyle ve ücretsiz ofis uygulamalarıyla son kullanıcı için de uygun bir işletim sistemidir.

FreeBSD ideal bir İnternet ya da İntranet sunucusu olabilir. Ağır ağ yüklerinde sağlam ağ hizmetleri verecek yapıdadır ve aynı anda çalışan binlerce işleme cevap vermek için sistem hafızasını verimli bir şekilde kullanır. FreeBSD ile çalışan uygulama ve servisler için galeri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tamam FreeBSD’ yi yeterince ovduk, zaten sitemizi takip eden arkadaslarin bilecegi gibi son bir kac haftadir FreeBSD ile ilgili bir cok dokuman yayinladik ve yayinlamaya devam ediyoruz. Simdi biraz isimize bakalim.

Bugun gorsel BSD kuracagiz, kisacasi bugunki isimiz server kurmak degil tamamen Windows masaustumuzun yerini alabilecek bir alternatif bulmak, hem bedava hemde daha kullanisli…

Pekiyi ne yapacagiz; Oncelikle size PCBSD’ den bahsetmek istiyorum. PCBSD FreeBSD tabanli bir isletim sistemdir diyebiliriz. PCBSD FreeBSD temelini kullaniyor ancak uzerinde ki programlarin bir cogu kaldirilmis , yalin bir hale getirilmis ve ozellikle masaustu icin tasarlanmis diyebiliriz. En onemli ozelligi ise az klikle cabuk ve kullanisli bir kurulum sergilemesi.

Bu yazimizda;

  • PcBSD Kurulumu (gelismis)
  • PcBSD Guncellemesi
  • PBI nedir?
  • PBI kullanimi
  • Program Ekleme
  • Program Kaldirma

islemlerini yapacagiz.

1. PCBSD’ nin Temin Edilmesi

PcBSD’ nin tamami iki cd’ den olusmakta. Ilk cd’ de temel isletim sistemi mevcut, ikinci cd’ de ise coklu dil destegi mevcuttur. Biz kurulumu Turkce yapacagiz, bu yuzden iki cd’ ninde hali hazirda bulunmasi gerekiyor. PcBSD Turkiye yansisi olan Ulakbim’ den cabucak download islemimizi gerceklestirelim;

ftp://mirror31.pcbsd.org/PCBSD/1.3/PCBSD-1.3.01-x86-CD1.iso

ftp://mirror31.pcbsd.org/PCBSD/1.3/PCBSD-1.3-x86-CD2.iso

Yukaridaki linklerden iki dosyayida temin ettikten sonra bu iso lari cd ye yazalim ve kurulumumuza basliyalim.

2. Uyari

Bu yazida mevcut adimlarin uygulanmasi sirasinda ve/veya sonrasinda bilgisayarinizda olusabilecek sorunlardan(veri kaybi vs.) ben ya da sitem sorumlu degildir. Bu makalenin devamini okuyup uygulayan kisi tum sorumlulugu uzerine aldigini herhangi bir onsartsiz kabul etmis sayilir.

Bu uyarida bulunuyorum cunku, bazi arkadaslarimiz dual-boot yapmak istiyorlar ama bu sirada windowslarini ucurup dert yaniyorlar. Ben bu yazida bos bir hdd kullaniyorum ve bu yuzden havaya ucmasi dahi beni pek baglamiyor. 

3. Kurulum islemi

Birinci cd mizden bilgisayarimizi boot edelim. Asagidaki imajda gordugunuz gibi install secenegini secip OK diyelim.

 

Ikinci penceremizde Sistem Dili olarak Turkce’ yi, Klavye Duzeni olarak Turkce’ yi seciyoruz. Alttaki kucuk pencerede isi Zaman Araligini Europe/Istanbul olarak seciyoruz ve Internet Uzerinden Otomatik Senkronizasyon sekmesini isaretliyoruz. NTP sayesinde sistem zamanimiz hep dogru olacaktir.

Ucuncu imajimizda Yeni Kurulum secenegini seciyoruz. Bu ekrandan anlayabileceginiz gibi mevcut bir PcBSD’ miz olsaydi ve sistemde sorun cikmis olsaydi burada alttaki secenegi sececektik ve sistemimizi onarmasini bekleyecektik.

Sistem kurulum tipi; Bu asamada isistasyonu secenegini seciyoruz.

Lisans Sozlesmesi;

Pc-BSD BSD lisansi ile dagitilmaktadir. Onumuzdeki ekranda bir BSD lisansi mevcuttur. Altta bu sozlesmeyi kabul ettiginizi belirten kutucuk mevcuttur. Bu kutucugu isaretleyip devam ediyoruz.

Sistem hesaplari; Sistem kullanicilarinin olusturulmasi;

Bu noktada bir sistem kullanicisi ekleyecegiz ve yonetici yani root parolamizi belirleyecegiz.
Yonetici Parolasi bolumune root sifresini; “qazxsw” seklinde giriyorum. dinopsys isimli bir kullanici ekliyorum, shell kabugu olarak bash seciyorum ve Uygula diyorum.

Surucu Secimi; Tespit Edilen HDD’ ler bolumunde bilgisayarinizdaki mevcut hdd’ ler yer almakta,

Benim bilgisayarimda tek disk oldugu icin tek gozukuyor hemen mouse ile bir kez tikliyorum ve bir alt bolumde bu sefer mevcut hdd’ nin partitionlarini goruyorum. Ben dualboot yapmiyorum yani tek isletim sistemi olucak diskimde bu yuzden Tum Diski kullani isaretliyorum. Alt taraftaki PCBSD acilis-onyukleyicisi kuruluyor seceneginide isaretliyorum.

Yukleme Hazir; Su ana kadar temel ayarlarini yaptik ve suanda kurulumu bitirebiliriz,

ama durun biz biraz daha isin gelismis kismina kayalim. Gelismis kurulumu seciyorum ve ileri diyorum.

Disk Bolumu Kurulumu; Burada mevcut partition yapilari ile oynayabilirsiniz.

Ben simdilik birakiyorum.

Network Ayarlari; Iste aradigim bolum, Hostname: dinopsys, domain: dinopsys.net, gateway; 192.168.1.1, ad sunucusu (ns); 212.175.22.98, ip adresi: 192.168.1.69, netmask; 255.255.255.0 seklinde ayarladim. Hangi network kartini kullacagini sectim, eger birden fazla kartim olmus olsa idi karisikligi kolaylikla onleyebilirdim.

Devami ikinci yazida…

Fikri DAL
 

Categories:

Tags:

3 Responses

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir