Onceki yazilarimizda FreeBSD 6.2 isletim sisteminin adim adim kurulumunu tamamlamistik. Simdi ise isletim sistemimizin temel ayarlari nasil yapilir birazda buna goz atalim istiyorum. Bu yazida kabaca su sorulara cevap verecegiz;

  • Kernel Nasil Derlenir?
  • Ip adresleri nasil eklenir, duzeltilir, cikartilir?
  • sysctl ayarlari nasil yapilir?
  • rc.conf ve sysctl.conf ne is yapar?
  • bash kabugunun kurulmasi,
  • FreeBSD yi update etmek,
  • vb…

1. cvsup-without-gui paketinin kurulmasi 

Hemen onceki makalelerde kurdugum FreeBSD 6.2 isletim sistemime login oluyorum ve ilk isim FreeBSD ports sistemini guncellemek oluyor cunku birazdan porttan kurulumlar yapacagim ve isterim ki en guncel surumler kurulsun..

freebsd# cp /usr/share/examples/cvsup/ports-supfile .

komutu ile ports-supfile dosyasini root dizinime kopyaladim ve dosyayi aciyorum;

freebsd# vi ports-supfile

dosyada

*default host=CHANGE_THIS.FreeBSD.org

bu satiri bulup su sekilde degistiriyorum;

*default host=ftp.FreeBSD.org

sonra dosyayi kaydedip cikiyorum. Simdi sirada cvsup paketinin kurulmasi var. Hemen ports dizininde kurabilecegim cvsup paketlerine bakiyorum, bakalim en mantiklisi hangisi?

freebsd# ls /usr/ports/net/cvsup*
/usr/ports/net/cvsup:
Makefile        distinfo        files           pkg-descr       pkg-descr.nogui pkg-plist       scripts

/usr/ports/net/cvsup-mirror:
Makefile        files           pkg-deinstall   pkg-descr       pkg-install     pkg-plist       scripts

/usr/ports/net/cvsup-without-gui:
Makefile

/usr/ports/net/cvsupchk:
Makefile        pkg-descr
freebsd#

Biz bir server kurduk dolayisiyla gui miz yok, bu durumda bosu bosuna kocaman cvsup paketini kurmama gerek yok, bunun icin cvsup-without-gui paketini kurmam benim hem zamandan hemde sistemden kazanmama olanak taniyacaktir.

freebsd# cd /usr/ports/net/cvsup-without-gui
freebsd# make install clean

gordugunuz gibi FreeBSD’ de paket kurmak bu kadar kolay, hemde tum depencie leride kendisi kuracak. Bunu kurmak icin su pakette lazim falan filan demeyecek. Her zaman soyluyorum FreeBSD’ ye alisan adam tembellesir bu konuya dikkat edelim 🙂

cvsup paketinin kurulumu biraz zaman alacaktir. Bu kurulum islemi sirasinda bende basitce bu paketle neler yapacagimizi anlatayim.

Oncelikle FreeBSD Release versiyonunda kalicak, bir baska makalede stable kurulum yapacagiz. Bu makalede amac sadece ports u guncelleyip bir kac paket kurmak vs. ports u guncellemek icinde cvsup paketine ihtiyacim var ve su an kuruluyor…

Kuruluma donelim kurulum sirasinda ; Options for gettext 0.14.5_2 diye bir pencere ile karsilasirsaniz hicbirsey secmeden direk okey diyebilirsiniz.

2. ports agacinin guncellenmesi

Kurulum uzunca bir surenin ardindan bitti, simdi hemen ports tree mizi guncelleyebiliriz. Oncelikle tekrar ports-supfile in bulundugu root dizinine geri donelim.

freebsd# cvsup -g -L 2 ports-supfile

komutunu calistiralim ve buyuk bir sukunet icinde sunucuya baglanip tum guncellemeleri yapmasini bekleyelim. Sunucuya baglanmakta cok sIkInti yasarsaniz freebsd.org sayfasindan mevcut cvsup yansilarini bulabilirsiniz.

3. paketlerin kurulumu

Simdi ishtiyacimiz olan paketleri gonul rahatligiyla kurabiliriz. Ornegin nelere ihtiyacimiz var; Bash kabugunda calismayi seviyorum o yuzden bash’ e ihtiyacim var, vi yerine pico kullanmayi seviyorum, trafigi gorebilemek icin iftop ve trafshow komutlari cok isime yariyor, ilk etapta bunlar yeterli olacaktir.

4. bash kurulumu

freebsd# cd /usr/ports/shells/bash
freebsd# make install clean

Oncelikler ports ta bashin bulundugu klasore girdim, hemen ardindan make install clean komutunu verdim ve simdi arkama yaslanip kurulumun bitmesini bekliyorum.. Kurulum bitti simdi kullandigim userlarin bash kabugunu kullanmalarini saglamam gerekiyor.

freebsd# chsh -s /usr/local/bin/bash fikri

freebsd# chsh -s /usr/local/bin/bash root

chsh – (change shell ) komutu ile fikri ve root kullanicilarinin shell lerini bash olarak degistirdim.

Dogru yapip yapmadigimi hemen kontrol edebilirz, sistemden logout oluyorum ve yeniden login oldugumda artik bash kabugunda calistigimi goruyorum.

[root@freebsd /home/.fikri]#

gordugunuz gibi bir onceki ekrandan bir hayli farkli…

5. pico kurulumu

Oncelikle pico nun ports un hangi bolumunde oldugunu bulmam gerekiyor. Aslinda biraz basit bir mantikla editors altinda oldugunu tahmin etmek kolay ama baska amaclar icinde kullanabileceginizi dusunurek;

[root@freebsd /home/.fikri]# whereis pico
pico: /usr/ports/editors/pico
[root@freebsd /home/.fikri]#

whereis komutu ile tam yolu buluyorum;

[root@freebsd /home/.fikri]# cd /usr/ports/editors/pico

[root@freebsd /usr/ports/editors/pico]# make install clean

dizine girdim ve derleme komutunu calistirdim. Hemen bir ekran geldi ISPELL secili iken yani hicbirsey degistirmeden Okeyledim ve FreeBSD pine paketini cekmeye basladi…

Sistem pine’ i kurarken bende yazinin devamina geciyorum. Bu yazinin devami – FreeBSD 6.2 Kurulumu – Sistem Ayarlari – 2 olarak yayinlanacaktir.

Fikri DAL

Dinopsys.NET

Categories:

Tags:

14 Responses

  1. Bu güzel anlatımların için çok teşekkür ederim. gerçekten çok ama çok fazla işime yaradı. Bir konuda yardım isteyecektim. anlatımların ışığında FreeBSD yi hatasız kurdum. sistemimi açtıgımda karşılaştıgım kullanım sayfazı en büyük sıkıntım. Sistemimi her açtıgımda KDE otomatik olarak gelemez mi? Kde masaüstünü nasıl yükleyip, standart haline getirebilirim? çok teşekkürler

  2. Merhaba,
    FreeBSD 6.2 Server kurulumu yaptik. Simdi yeni calistigim makalemin ismi BSD yi 10 adimda masaustunuze tasiyin… Yani isin ozun su yeni makalede masaustu kurulumunu yapacagiz. Hatta soyle soyliyim screen shootlar bitti saniyorum sali ya da carsamba gunu bu makaleyi gorebileceksiniz. Masaustu olarak KDE kullanacagiz.

  3. Server kurulumu için; mail, dns, apache tam kurulu bir server için FreeBSD yi tercih ettik. FreeBSD ve PCBsd farklı mı? yoksa PCBsd FreeBSD nin sadece KDE Masaüstü entegre edilmiş halimi? yani server için ikiside aynı performans sonuçlarınımı elde eder? Çok teşekkürler bu güzel çalışmalarınız için..

  4. Merhaba,
    PCBSD başlı başına bir işletim sistemi değildir. FreeBSD işletim sistemi üzerine birkaç ekstranın eklenmesi ile oluşmuştur. Amaç ise BSD ailesinin desktop olarak daha kullanışlı hale getirilebilmesini sağlamaktır. Aynı bizdeki Gelecek Linux gibi düşünün oda Redhat üzerine yazılıyordu amaç TR’ ye ve ofislere uyarlamaktı. Tercih etmek zorunda kalırsam tabiki FreeBSD derim sonuç itibariyle FreeBSD’ yi geliştiren büyük bir akademik topluluk var. Öteyandan PCBSD yide desteklemeliyiz ki kendini geliştirebilsin.

  5. Bu güzel anlatımların için çok teşekkür ederim. gerçekten çok ama çok fazla işime yaradı.Yayınladığın yazılar sayesinde Freebsd yi hatasız kurdum ve sistem ayarlarınıda anlattığın sekilde yaptım ama yazının ikici bölümü ne zaman yayınlanacak merakla bekliyorum. Freebsd üzerinde Firewall kurmaya uğraşıyorum yardım edersen çok sevinirim

  6. Acikcasi biraz sogudum siteden cunku cok az talep var. Eh az talebin oldugu yerde bir dunya arz yapmaninda bir faydasi yok o yuzden biraz yazdigim yazilarin hazmedilmesini bekledim. Firewall konusuna gelince yazinin devami zaten orada kaldi. Sizdende boyle bir talep geldigi icin yarina kadar yazinin devamini bitirip yayinlayacagim. Bu arada yazimin ise yaradigini gormek cok sevindirici oldu. Gule gule kullanman dilegiyle..

  7. s.a
    yazılarınız dikkatli takip ediyorum ve teşekkür ederim…
    sisteme sonradan eklene aygıtlar için de bir makale yazarsanız sevnirim.
    en çok şu an problem yaşadığım sisteme bir mouse eklemek..
    sonradan nasıl eklenir blmiyorum..
    bluetooth flash memory gibi şeyleri de bir makale de toplarsanız çok iyi olur..
    kolay gelsin

  8. slm
    yazılarınız gerçekten çok güzel en başta teşekkür etmek isterim
    ben dizüstü bilgisayarımda winxp ve debian kullanıyorum linuxle mandrake ile tanışmıştım ve bana sorunlu gelmişti debian baya iyi aslında ama başlangıçta oluşan kötü yargı yüzünden pekde ısınamadım şimdi freebsd kurmayı düşünüyorum ama dizüstü bilgisayar için ne kadar doğru bir tercih olur kavrayamadım boşu boşuna kotayıda doldurmak istemiyorum bu konuda bi fikir verebilirmisiniz acaba.

  9. yasin sana tavsiyem, laptopina PCBSD kurmandir. FreeBSD yeni kullanicilari biraz zrolayabilir, ozellikle masaustu kullanimi konusunda. PCBSD ile ilgili yazdigim yaziyi takip ederek cok rahat bir sekilde kurabilirsin.

    Gorkem, siteyi biraz bosladim bu siralar is yogunlugundan. Ancak yeniden makale yazmaya basladigimda belirttigin konuya mutlaka deginecegim.

    Ben tesekkur ederim.

  10. sistem crush olduğu durumlarda sistemi kurtmarma hakkında makale hazırlayabilirseniz sevinirim. varmı böyle bir uyugulama bilgim yok..

  11. Üstad diğer arkadaşlara canı gönülden katılıyorum,emeğine sağlık güzel iş çıkarmışsın.Bende bakalım 40’ından sonra openser,sip server,asterisk,freeBSD,linux konularına daldım.senin yazılarınında sayesinde linux kurup yoluma asterisk ile devam edeceğim..ileride FreeBSD yi bi sunucuya kurmam gerekecek işin o kısmında standart bir kurulumdan ziyade daha özel kuruluma ve firewall’a ihtiyaçta olacak.

    Server’da freeBSD kuracak insanlara eminimki söyleyecek bir kaç sayfa yazın olacaktır.(hangi portlar kapatılmalı ? güvenlik açısından nelere dikkayt edilmeli ? )bildiklerinden daha nice insanlar faydalanabilsinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir