—————————— Linux Kullanmak İçin 10 Neden! —————————

Linux, aynı anda birden fazla programı çalıştırabilir. Belleğinin yetersiz olduğu durumlarda bile büyük kararlılıkla, çökmeden işgörebilir. Kimsenin durup dururken mavi bir ekranla karşılaştığı görülmemiştir.

* Linux, çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Özellikle İnternet ve İntranet bağlantılarınızı sağlamak için getirdiği çözümlerle büyük ilgi çeker. Dünya üzerindeki web sunucularının %25’inin Linux olduğu tahmin ediliyor.

* Serbesttir. İsterseniz İnternet üzerinden serbestçe makinanıza indirip kurabilirsiniz. İçinde kitap ve destek barındıran sürümleri ise belirli bir maliyettedir.

* Linux, programcılar için dev bir veritabanıdır. İster C/C++, ister Java, scheme, Lisp kullanın, hemen her dilin Linux altında derleyicisini ya da yorumlayıcısını bulabilirsiniz.

* Linux altında Dosemu ile MSDOS uygulamaları, Wine ile 16/32 bitlik Windows uygulamaları çalıştırılabilir.

* Linux belleği diğer sistemlere göre çok daha etkin kullanır, elinizdeki atıl durumda olan donanımınıza bile kurulur.

* Linux, ağ ve İnternet teknolojileri konusunda üstündür. Başta e-posta, web, ftp, veritabanı, POP3, proxy, güvenlik duvarı olmak üzere her türlü servisi verebilir. Diğer işletim sistemleriyle birlikte uyum içinde çalışır. Novell makinalara istemci ve sunucu gibi davranabilir. Samba ile ağ üzerindeki Windows 95/98/NT makinalarla disk ve yazıcı paylaşımı yapabilir.

* Kaynak kodunun açık olması nedeniyle kopyalanması, dağıtılması ve üzerinde değişiklik yapılması mümkündür.

* Gelecek Linux, Türkiye’de açık gelişim modelini koruyan Gelecek A.Ş. tarafından desteklenmektedir. Gelecek A.Ş.’in tecrübeli kadrosu, size Linux hakkında merak ettiğiniz tüm sorular için yardımcı olacaktır.

* Dünyadaki Linux kullanıcıların sayısını merak ediyorsanız, Harald T. Alvestrand tarafından hazırlanan Linux sayacına bir göz atın.

Categories:

Tags:

6 Responses

  1. Wine ile 16/32 bitlik Windows uygulamaları çalıştırılabilmesi konusundada doyurucu bi kaynak çok çok iyi olurdu.

  2. Wine ile 16/32 bitlik windows uygulamaları konusunda başarılı olduğu konusu çek da inandırıcı değil. pek de başarılı değil test ettiğim kadarı ile.

    bir not daha. Dünyada VB.net programcıları ne yapacak. benim gibi mesela. ortak bir derleyici olmadığı sürece winddows kulanıcıları linux e geçmeyecek. bunun haricinde. bir çok kullanıcı oyun oynamayı seviyor. oyunların linux de sorunlar çıkardığı aşikar. ek olarak son birşey ekliyim. instalation sorunu çözülmediği sürece bence linuz ün son kullanıcıda artması pek mümlkün deil. exe gibi bir paket sistemi var iken. setup dosyasını kuruyorsunuz ve program kuruluyor hazır. ama bu linux de bu kadar basit olmuyor çoğu zaman. belli bir standrat olması gerekir bence.

  3. Selam;
    Oncelikle .exe lerden basliyalim. Bu konuda linux camiasinda iki buyuk adim var;
    1.) Rpm ve benzeri derlenmis paket sistemleri…
    2) Yum ve benzeri oto installation sistemleri ki en sevdigim kisim bu kisim.

    2. sistem birinciye gobekten bagli.
    Ama cok guzel bir sistem ornegin a isimli bir paket kurmaniz lazim; ancak a isimli paketin duzgun calisabilmesi icin sistemde b isimli paketi ve hatta c,d,e,f,g…z isimli paketlerin de kurulu olmasi lazim. Ne yapicaz peyki?
    Tek komut; yum install a
    yum bizim icin tum paketleri bulucak indiricek bunlari kurmam lazim okeyliyor musun diyecek, kuracak… Bence simdilik buyuk gelisme linux camiasi acisindan. Ben yum u ornek verdim farkli dist.lerde farkli programlar gorebilirsiniz..

    Tabi madalyonun diger yuzude var; su an icin linux masaustu konusunda windowsun eline su dokemez… Zira ben hic windows server kullanmiyorum hepsi linux, unix, bsd falan ama hicte masaustu *nix kullanmiyorum…

    simdilik bu kadar 🙂

  4. wine konusunda:
    programin calisip calishmayacagi bence o programi yazan adamin elinde… Yani sonucta .exe halinde binary bir paket hakkinda konu…

    Yazilim kurulumu konusunda:
    – gentoo icin: emerge mozilla-firefox
    neler gerekiyorsa hersheyi indirir, ve sisteme kurar
    emerge –sync && emerge world -upv (butun yenilikleri download eder ve neler yenilecegini gosterir)

    – debian/ubuntu icin: apt-get install apache
    apt-get update && apt-get upgrade

    Bundan daha kolay ne olabilir?

  5. > Dünyada VB.net programcıları ne yapacak. benim gibi mesela.

    Bunun gibi konular tamamiyla yaptiginiz ishe bagli… yani eger Windows agirlikli ortama/markete yonelik ish yapiyorsaniz bence OK.

    Ama, VB ile programlama dilleri kisitli degil ki? Microsoft’un en cok basharili oldugu noktalardan biri de: mushteriyi kendine baglamak (vendor lock)…

    Ornek olarak: MS Office spesifikasyon dokumani 6 rakamli, OpenOffice spesifikaysonu ise 4 rakamli… Yani bashlamish iken, bagli kaliyorsunuz…

  6. Linux kullanmak için 11.neden:Linux genelde ext3 dosya sistemini kullanır ki bu sistemde arasıra defrag işlemini yapmanıza gerek yoktur.Linux bunu kendi kendine halleder.

    Linux kullanmak için 12.Neden:Linux kullanınca hem işletim sistemine,hem ofis yazılımına hem de antivirüs programlarına bir ton para vermenize gerek yoktur.Özellikle bir yılda Türkiye olarak Microsoft ürünlerine verdiğimiz paranın 150 Milyon dolar olduğu düşünülürse bu önemli bir durum.

    Linux kullanmak için 13.Neden:Bütün Windows programlarının Linux’da bir karşılığı vardır.Hatta Linux’da çeşitli kaynaklardan Windows’dakinden daha fazla program paketi bulabilirsiniz.

    Linux kullanmak için 14.Neden:Linux’da İhtiyacınız olan bir programı site site dolaşıp arayıp bulmanıza gerek yoktur.Benim de kullandığım Pardus’da paket yöneticisine programın adını yazmanız ve aratmanız yeterlidir.Program bulununca üst kısımdan paketleri kur seçeneğine tıklarsınız ve program kurulur.

    Linux kullanmak için 15.Neden:İşletim sisteminizi güncellemek için tek yapmanız gereken (yine Pardus için) konsolda sudo pisi up yazmak ve entere basmaktır.Bunun için yeni bir CD yada DVD satın almanıza gerek yoktur.

    Linux kullanmak için 16.Neden:Adresini bildiğiniz bir programı sisteminize kurmak içinse yine konsolda wget install site adresi yazmak yeterli.

    Linux kullanmak için 17.Neden:Yazıda da belirtilmiş olduğu gibi Linux’da hemen hemen bütün programlama dillerinin derleyici ve yorumlayıcıları mevcuttur.Özellikle son yılların popüler programlama dilleri olan Python ve Ruby on Rails konusunda Linux’da aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.

    Linux kullanmak için 18.Neden:Linux kullanınca virüs,trojan,spyware,malvare,adware,dialer,solucan,börtü böcek gibi şeyler sisteminize sızamaz.

    Linux kullanmak için 19.Neden:Linux’da bütün programların kaynak kodu açık olduğu için istediğiniz programı istediğiniz gibi derleyebilir,değiştirebilirsiniz.

Flight için bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir