Öncelikle ADSL nedir onunla başlayalım. Bu makalede nerden alırsınız ne işe yarar kaç para ödersiniz gibi bilgilere yer vermiyorum. Zaten bunları herhangi bir yerden edinebilirsiniz veya Türk Telekom sitesinde bu bilgiler var. Ben biraz daha teknik verilere girmek istiyorum ilgilenen arkadaşlar için.

• ADSL HAKKINDA GENEL BİLGİ

ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) demektir, tam açılımı. DSL (Sayısal abone hattı) nın bir türevidir. Bakır kablo üzerinden modem vasıtası ile daha fazla veri aktarı sağlamak amacı ile geliştirilmiş bir teknolojidir. Bu sistem çalışırken insan kulağının duyabileceğinden daha yüksek frekanslarada veri ilietimi yaptığı için abone aynı anda modemin çalışması ve telefonun hala devrede olmasını sağlar. Fakat bakır kabloda olan kirlikil (noice) ve kaybın sonucunda bu hizmetin bir mesafe sınırı vardır. Bu sınır genelde 5km den daha azdır. Mesafe sınıra yaklaşıldıkca elde edilebilecek olan hız ve kalite kablonun kalitesine, bağlantıların kalitesine ve hattaki kirliliğe paralel olarak farklılık gösterecektir. Sanırım bu kadar ön bilgi yeter.

• ADSL NEDİR

DSL teknolojisi geliştirilerek, zamanla artan hız ihtiyacını var olan altyapı göz önüne alınarak tek yönlü veri indirim hızı arttırılmış bir teknolojidir. Asimetrik olması normalde kullanıcılar veri alma (download) ihtiyaçları veri gönderme (upload) ihtiyacından fazla olduğu göz önüne alınarak geliştirilmiştir.
Teknik açıdan ise, bu sistem daha çok bir bir crosstalk (türkçesini bilmiyorum) bir devreden DSLAM (birçok devrenin bir sonlandığı çoklu modem) sonlanır. Veri gönderim signalin yerel döngünün (local loops) en zayıf ve olduğu kısımdır. Veri alımı sırasında signal en güçlü oldğu zamandır. Bu paralel olarak da sen seviyesi bununla birlikte yükselir ve alçalır. Bu sebeple, DSLAM müşteri tarafındaki modeme göre daha yüksek veri trasfer hızına sahiptir. Bu tekloloji müşteriler indirme hızını gönderme hızından daha fazla istedikleri sürece bu prensip geçerli olacaktır. 4/1 kuralı düşük hızlarda geçerli değildir. Bu oran ISP (internet servis sağlayıcı) ya gere değişebilir. Asağıda değişik protokollerin hangi hızlara ulaşabileceklerini (en iyi durumlarda) listeleyeceğim.

• ADSL NASIL ÇALIŞIR

ADSL hattı 2 frekansa bölerek kullanır. Bunlar veri gönderme ve alma frekanslarıdır. Veri göndermeke kısmı kullanıcının modemi ile telefon santrali arasında veri göndermek için, veri alma kısmı da telefon santralinden veri almak için kullanılır. Standar olarak (Annex A) 25.875 kHz den 138 kHz arasında veri gönderimi, 138 kHz den 1104 kHz arasında da veri alımı için kullanır. Her iki aralık da kendi içinde küçük frekans kanallarına bölünür 4.3125 kHz lik.

grafik

• MODULASYON

ADSL in iki alk farklı koldan gelmektedir. (VDSL e benzeyen.) işimleri CAP (Carrierless Amplitute Phase Modulation) ve DTM (Orhogonal frequency-division multiplexing). Bunlar ADSL in geliştirilmesinde de facto statdar olarak kullnaıldı 1996 yılında. ADSL in gelişmesinin %90 ı bu yılda gerçekleştirildi. (10 yıllık tekloloji anlayacağnız. ) DTM ilk ITU-T ADSL standardı olarak seçildi, G.992.1 ve G.992.2 (G.dtm ve G.lite olarak da bilinir.) bu sebepten bütün ADSL modemleri DTM modulasyon şemasını baz alınarak yapılmıştır.

• ADSL STANDARTLARI

Standard adı                     Bilinen Adı            İndirme hızı   Gönderme hızı
ANSI T1.413-1998 Issue 2   ADSL                    8 Mbit/s           1.0 Mbit/s
ITU G.992.1                        ADSL (G.DMT)       8 Mbit/s           1.0 Mbit/s
ITU G.992.2                        ADSL Lite (G.Lite)  1.5 Mbit/s         0.5 Mbit/s
ITU G.992.3/4                     ADSL2                  12 Mbit/s         1.0 Mbit/s
ITU G.992.3/4 Annex J         ADSL2                  12 Mbit/s         3.5 Mbit/s
ITU G.992.3/4 Annex L[1]    RE-ADSL2             5 Mbit/s           0.8 Mbit/s
ITU G.992.5                        ADSL2+                24 Mbit/s         1.0 Mbit/s
ITU G.992.5 Annex L[1]       RE-ADSL2+           24 Mbit/s         1.0 Mbit/s
ITU G.992.5 Annex M           ADSL2+                24 Mbit/s         3.5 Mbit/s

Annex J ve M frekans aralığını 276 kHz ye yükseltmişlerdir. (138 kHz standart Annex A). Ek olarak, bütün “bütün sayısal döngü” (all-digital-loop) çeşitleri ADSL2 ve ADSL2+ (Annex I ve J) eksta 256 kbit/s veri gönderme hızı ilave edebilirler. Normal telefon ile kullanıldıklarında.

ADSL erişim hizmetleri 1.1 MHz bandını, ADSL2+ ise 2.2 MHz bandını kullanır.

Veri alma ve gönderme hızları (yukarıdaki tabloda) teorik olarak en yüksek hızı belirtir. ADSL modemler şu anda değişik firmaların kendilerine özgü bazı değişiklikler yaparak daha yüksek hızlara ulaşmasını sağlayabilirler fakan bunlar standart değildir. Ve bunun için her iki uçta da aynı tip modem olamsı gerekir. Mesela Ericsson un statdart olmayan 2 Mbit/s hızının üzerinde veri göndermeyi destekleyen ADSL2 ve ADSL2+ cihazları mevcuttur.

Not: Kurulum için spliter dene cihaza gerek olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Bir ek daha. Aynı hatta paralel 5 telefon var ise veri kaybınız gözle görülür düzeyde düşmesi oldukça yoksek bir orandır.

Ek 1: Bu günlerde takip edebildiğim kadarı ile Türk Telekom kullanıcılara yüksek veri iletişimi verebilmek için (şu anda maksimim 2 Mbit/s verebiliyor) yeni çalışmalar yürütüyor. Bunlar söyle sıralanabilir. Santralden evinize kadar gelen bakır kablonun uzunluğu kanalladan geçerek dolanarak en dazla 5 Km oduğunu biliyoruz. Ki bu mesafede alabildiğiniz en yüksek hız teorik olarak 1 Mbit/s olacaktır. Bu limiti aşmak için. Telekomun telefon kutuları vardır. Orada ana kabloya etraftaki evlerden gelen küçük kablolar kroslanır. Oradan da ana kablo ile santrala iletirli. İşte telekom bu ana kabloların yerine optik kablo döseyerek hem bu mesafeyi çok daha arttırmak 15-20 Km gibi, hem de kullanıcıya 24 Mbit/s ye varan hızlar (teorik olarak) sunmayı planlıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi. Amerika da olan eve kadar optik hayalleri biraz daha ertelenmiş oluyor.

Ek 2: bu makalemde biraz ayrıntıya girdim genel olarak. İlerki makallerde konunun daha içine gimeyi planlıyorum tabi talep gelirse. : )

Saygılarımla

Sertel Şekerci

Categories:

Tags:

One response

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir