ADSL ne anlama geliyor?

Asymmetric Digital Subscriber Line / Asimetrik sayısal abone hattı.

ADSL ile DSL arasındaki fark nedir?

ADSL bir çeşit DSL’dir. Veri alım kapasitesi gönderim kapasitesinden farklı olduğu için asimetrik olarak adlandırılmıştır. DSL’in HDSL, SDSL gibi başka çeşitleri vardır.
ADSL nedir, nasıl çalışır?

ADSL telefon telleri üzerinden yüksek hızda veri aktarımı yapmak için geliştirilmiş bir bağlantı teknolojisidir.ADSL normal 56k modemlerden farklı olarak çok daha geniş bir frekans aralığını kullanarak normal modeme göre çok daha yüksek hızlara ulaşabilir.
ADSL’i kullandığım sırada telefonla da görüşebilir miyim ?

Evet. ADSL telefon hattının kullandığı frekans aralığının dışında çalıştığı için, aynı anda hem ADSL’i hem de telefonu kullanabilirsiniz. Siz İnternet’te gezerken birisi sizi telefonlar ararsa, telefonunun meşgul gözükmez, telefon çalar, açıp konuşabilirsiniz.
ADSL aldığımda telefon görüşmelerim bedavaya mı gelecek?

Hayır. Telefon görüşmeleriniz için aynen eskisi gibi ücret ödeyeceksiniz. Ayrıca ADSL bağlantısı için aylık sabit bir ücret ödeyeceksiniz. Ancak eskiden normal modemle bağlandığınız için gelen ücret ortadan kalkmış olacak.

ADSL ile neler yapılabilir?

56k modeminizle yaptığınız her şeyin yanı sıra, çok daha hızlı sörf deneyimi, on-line oyunları çok daha düşük gecikmeyle oynayabilme, dosya indirirken maillerini okuyabilir, bir yandan da web’te gezebilirsiniz ve hala 56k modem bağlantısına göre daha hızlı sonuç alırsınız.

İnternet üzerinden video seyredebilir, on-line tv ve radyoları dinleyebilirsiniz.

Machintosh/Linux kullanıcıları ADSL kullanabilirler mi?

Evet. Ethernet bağlantılı bir modem almaları daha uygun olur.

Türk Telekom’un sınırlı indirmeli ADSL bağlantı seçeneği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu tamamen sizin İnternet’i nasıl kullandığınızla ilgili bir durum. En düşük bağlantı seçeneği için konuşursak, 256Kbps hız için sınırsız bağlantıda 49 YTL öderken, sınırlı bağlantıda bu 29 YTL’ye düşüyor. Aylık 20 YTL’lik fark önemli.

Eğer akşamdan akşama maillerini okuyan, birkaç web sitesinde gezen bol bol chat yapan birisiyseniz, bu seçenek sizin için uygun. Kaldı ki, 3 GB indirme sınırını aşsanız bile bağlantınız kesilmiyor, sadece indirdiğiniz MB başına 1 YKR ödüyorsunuz.

Ancak E-mule, Kazaa gibi indirme programlarını kullanan ve “akşam makinayı download’a bıraktım, 20 saattir açık abi” gibi cümleler kuran bir tipseniz, 3 GB sınırı kesinlikle yeterli olmayacaktır.

Aşağıda değişik İnternet kullanımlarının ortalama ne kadar veri aktarımı ile yapıldığını bulabilirsiniz. Buradan hesaplamanızı yapıp ona göre karar verin.

Web’de dolaşma = 10MB/saat
Ortalama bir müzik vidyo klibini indirseniz = 13MB.
Counterstrike benzeri bir on-line oyunu oynama = 10-12MB/saat
Radyo dinlemek = 18MB/saat.
İnternet üzerinden video seyretmek =150MB/saat.
Ortalama boyutta 300 e-posta = 2 MB (Postalara eklenen dosyalar boyutu arttırabilir.)

Categories:

Tags:

3 Responses

  1. Madem TRG kardesimiz ADSL konusuna parmak atmis bizde bir iki cumle edelim.
    ADSL modemlerimizin cogunun konfigurasyonunda goruruz.PPPOE, PPPOA peyki ama nedir bunlar?
    Kisaca OE – over Ethernet, OA -> over ATM anlamina gelir. Isimlerinden de anlasilacagi uzere tasima teknolojileridir bunlar. Neyse bir yorum icin yeterli belki bende adsl ile ilgili bir baslik acarim yakinda… Tabi en detayina iner ADSL paketlerini inceleriz olur mu?

  2. Merhabalar,

    Öncelikle makaledeki bilgiler herhangi bir adsl aldığınızda kullanım klavuzunda olan bilgiler, veya türk telekomun sitesinde FAQ bölümünde olan şeyler. ADSL hakkında herşey deyince insan farklı birşeyler bekliyor. tabi bu benim kişisel beklentilerim. Mesela modem rooter olarak çalışırken PPPOE ve PPPOA gibi yok modem bridge olarak çalışırken Encapsulation RFC 1483, VCI/VPI class LLc veya UBR, nebilim IPDSLAM çalışma mantığı. ATM loopback paketleri. öncelikle frekans aralığı, ATM nedir, bildiğimiz ATM para makineleri değil tabiğki 🙂 paket formatları, Port controling, Luck over MAC veya MAC learning. kullanıcı modemin MAC adresini değiştirirse ne olur. Login ve diğer kullanıcı bilgileri, kullanıcı ayarla kendi modeminin hızını değiştirebilir mi, ip sini değiştirse bile onu herhangi bir şekilde bulabilirler mi gibi.

    Yine belirtiyorum yanlış anlamayın. bu benim kişisel düşüncelerim.

    Saygılarımla

  3. Merhaba Sertel,
    Sana katilmamak imkansiz. Zaten ilk yorumumda da ben gerekli aciklamayai yapmistim. Maalesef bu makaleyi ben yayinlamadim ve bu yuzden biraz usten olmus bir usteki yorumumu okursan eger en kisa surede ADSL ile ilgili bir makale yayinlayacagimi ve adslin en kucuk paketlerimizi acarak inceleyecegimizi belirtmistim.
    Simdi azicik ucundan burdada girelim elbette modem router olarak calisirsa layer 3 e cikar ve tasima sistemini secmeye ihtiyac duyarsin ( over atm or over eth) Bridge olarak calisirsa Layer 2 da kalacagi icin data-link fonksiyonlarindan secmeler olacaktir. DSLAM lere gelince artik sanirim DSLAM in ne oldugunu duymayan kalmadi Telekom sayesinde onun calisma mantigini en iyi ismail hocam anlatir bizde ucundan tutariz.
    Ilgin icin sagol. Bu arada sendende makale bekleriz.. Seni kesinlikle yanlis anlamadim :o)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir