Gecen hafta basladigimiz OSI yazimiza devam ediyoruz. Eger OSI – PART I yazimi okumadiysaniz lutfen oncelikle o yaziyi okuyun. Kendisini Networking kategorisi altinda bulabilirsiniz. Zira gayet anlasilir bir uslup ile anlattigim halde eger makaleye bu yazidan baslarsaniz korkarim pek bir sey anlamayacaksiniz.

Gecen hafta en son layerlari tanimladik ve layerlari ikiye bolduk. Bunlardan 1,2,3 ve 4. layerlarin bizi ilgilendirdigini belirttik. Simdi kisaca bu layerlara deginecegiz.  Tekrar belirtmek istiyorum AG konusunda uzmanlasmak isteyen  arkadaslar, ozellikle CCNA ve belki CCNP olmak isteyen vatandaslar bu konu kesinlikle sinav sorusudur!

Genel bilgi acisindan biz networkculeri aslinda pekte ilgilendirmeyen upper layerlara goz usten bir bakalim…

Layer 7 – Application Layer: Kullanicinin calistirdigi ve haberlesme yetenegi olan tum programlar bu katmanda tanimlidir. Ornekler: Telnet, Http, Ftp, www vb.

Layer 6 – Presentation Layer: Temel amaci bilginin iletiminde kullanilacak bicimin duzenlenmesini saglamaktir. ASCII metni EBCDIC metni, BCD ve JPEG gibi veri formatlarini tanimlamaktir. Dosya sIkIstirma islevide bu katmanda gerceklesir. Ayrica onemli ozelliklerinden biride kripto olayininda bu katmansa gerceklesmesidir. Ornekler: JPEG, ASCII vb.

Layer 5 – Session Layer: Oturum katmaninin temel fonksiyonu; oturum olarak adlandirilan iki ucbirim arasindaki konusmanin; nasil baslayacagini, nasil bitecegini ve kontrol edilecegini tanimlamaktir.Bu birden cok iki yonlu mesajin kontrol ve idaresinide kapsar. Ornekler; RPC, SQL…

Simdi bu bolumden sonra bizi aslen ilgilendiren katmanlara geciyoruz. 

Layer 4 – Transport Layer; Hata giderme imkani sunan ya da sunmayan protokollerin secimine olanak tanir. Sirayi bozan bir paket alindiginda paketin yeniden istenmesi yine bu katmanda yapilir. Bu katmanin ornekleri; TCP, UDP, SPX dir.

Upper Layerlardan farkli olarak bu katmandan itibaren her katmanin bilgi bloklari vardir ve hepsi farkli isimlendirilir. 4. Katmanin bilgi bloklarina SEGMENT denir.

Layer 3 – Network Layer; Bu katman paketlerin uctan uca gonderimini tanimlar. Bunu yapabilmek icin uc noktalarin belirlenmesinde kullanilmak uzere mantiksal adresleme yapar. Yonlendirmenin nasil yapilacagini, paketin gonderilecegi yollarin nasil ogrenildigi yine bu katmanda saglanir. Ip, Ipx bu katmanin ornekleridir.

Bu katmanin bilgi bloklarina PACKET ismi verilir.

Layer 2 – Data Link Layer: Data-Link Layer bir baglanti uzerindeki iletimin nasil yapilacagini tanimlar.Bu protokoller ortamla dogrudan iliskilidir. …… Ornekler; F/R, HDLC, ATM …

Bu katmanin bloklarina FRAME adi verilir.

Layer 1 – Physical Layer : Iletim ortaminin fiziksel karakteristikleri ile ilgilidir. Konnektorler, pinler, elektrik akimlari vb.. hersey fiziksel katmanin parcalaridir. Ornekleri; FDDI, Ethernet, RJ-45 vb.

Bu katmanin bilgi bloklari bit lerdir.

OSI ye PART III de derinlemesine dalacagiz. Artik tahmin ediyorum ki gerekli alt yapi bu iki makaleyi okuyan herkeste olustu.

Bir sonraki makalede; ornekler yapacagiz, Connection oriented ve connectionless protoklleri bakacagiz, Data-link layer fonksiyonlari ve en tatli yeri olan Network layer osi fonksiyonlarina bakacagiz.

Dip Not: Site cok yeni olmasina ragmen yazilarimin birkac sitede yayinlandigini gordum. Yazilarimi yayinlamakta ozgursunuz ancak emege saygi olarak kaynagini belirtmenizi rica ediyorum.

Bu yazi Fikri DAL tarafindan hazirlanmistir.
Metnin orjinali ve en guncel hali http://www.fikridal.com/ adresinde yer almaktadir.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir