Telnet, uzak baglanti yapmamizi saglayan bir protokoldur. Bundan yaklasik 10 yil once henuz ssh kavrami ile tanismamis oldugumuzdan linux sunucularimiza telnet vasitasiyla baglanirdik.  Telnet kullandigimiz donemlerde hackinge daha fazla maruz kaldirdik cunku telnet, verileri text formatinda yani sifrelemeden gonderir. Bulundugunuz agi dinleyen biri bu verilere cok rahat ulasabilir ve herhangi baska bir seyede ihtiyac duymaz. Daha sonralari ssh ile tanistik, artik serverlarimiza telnet serveri neredeyse hic kurmaz olmustuk. Ama telnet ile bagimiz hic bir zaman kopmadi ve hala gunde bir kac kullandigimi net bir sekilde dile getirebilirim. Bugun size telneti hangi amaclarla kullanabilecegimize dair bir kac ornek sunarak bilgi aktarmaya calisacagim.

Telnet son zamanlarda en cok kullandigim trooble shooting araclarindan biridir. (ping, traceroute vb.) Cogu isletim sisteminde gomulu gelmesi (windows X vb.) gelmeyenlerde ise cok basit kurulumu sayesinde cok kullanilan bir arac olmaya devam ediyor.

Telneti kisaca bir sunucunun herhangi bir servisinin calisip calismadigini, belirli bir portun aktif olup olmadigini algilamak icin kullanabilirsiniz. Isi biraz daha oteye goturelim, mail clientinizla (outlook vb.) mail alip vermede sorun yasiyorsunuz. Ornegin size gonderilen maillari goremiyorsunuz hemen bir iki adimla sorunun clienta olup olmadigini anlayalim.

telnet mail.dinopsys.net 110
+OK Hello there. <2584.1230034220@localhost.localdomain>
user fikri@dinopsys.net
+OK Password required.
pass xxxx
+OK logged in.
LIST
.

Evet posta kutumuz gercekten bos.  Clientimizda sorun olmadigina artik eminiz.

Hemen baska bir ornege gecelim. Mesela Dinopsys.Net makinasinin ssh portunu kontrol edelim.

C:\Documents and Settings\Fikri>telnet www.dinopsys.net 22
Connecting To www.dinopsys.net...Could not open connection to the host, on port
22: Connect failed

C:\Documents and Settings\Fikri>

Gordugunuz uzere port kapali. Tabi bu servisin calismadigi anlamida gelmez.

Mail clientimiz icin yaptigimiz ornegi birde browserimiz (ie, firefox vb.) gibi icin uygulayalim. Ornegim tum israrlarimiza ragmen www.microsoft.com’ u acamiyoruz. Acaba sorun microsoft’ tami yoksa hatlarda mi? Belki sorun browserimizdadir. Hemen test edelim.

telnet www.microsoft.com 80

Eger karsi tarafin web serverina sorunsuz ulasabiliyorsaniz siyah bos bir ekran karsiniza gelecektir. Burada CTRL+ü harfine basarak telnet komut satina dusun ve asagidaki komutu yazin.

Welcome to Microsoft Telnet Client

Escape Character is 'CTRL+ü'


Microsoft Telnet> set localecho
Local echo on
Microsoft Telnet>

localecho yu aktif duruma getirdik cunku ne yazdigimizi gormek istiyoruz. Bir cogumuzun en sIk yaptigi hata budur – yaziyorum ama yazmiyor 🙂
Simdi Telnet komut satirindayken bir kez entera basalim ve siyah ekrana geri donelim, sirayla asagidaki komutlari yazalim;

GET / HTTP/1.1
Host: www.microsoft.com

Adresten sonra iki kez entera basin…
Ve sayfa headerlari karsinizda… Demekki sorun browserimizdaymis..

Ornekler cogaltilabilir. Sizinde deneyimlerinizi bekliyoruz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir