Frame Relay Kavramlari ve Konfigurasyonlari hakkinda bahsettigim yazi dizisine basliyoruz. Bu yazi dizisine baslamadan once tarafimdan yazilan OSI PART 1, 2 ve Sn. idogan tarafindan yazilan OSI Part 3 ve 4 isimli makaleleri okumus olmaniz size buyuk faydalar saglayacaktir.

Frame Relay Data-Link protokolu olarak ele alinir. Zaten hatirlarsaniz Layer 2 datalarina Frame dendigini OSI makalelerimizde gormustuk. Buradanda Frame Relay in OSI Layer – 2 ile ilgili oldugunu anlayabiliriz.

Frame Relay aglari, noktadan noktaya WAN baglantilarina gore daha fazla ozellik ve fayda saglarlar. Tabi bu fazla ozellik ve faydalarin birde negatif yani vardir ki oda cok daha fazla detayli olmalaridir. Ornek olarak F/R aglari coklu erisimi destekleyen aglardir; yani baglanti uzerinde ikiden fazla cihaz olabilir.

Şimdi yavas yavas konuya giriyoruz, madem oncelikle bu konuda ilk defa karsilacagimiz bir kac terimden baslayalim.

LMI = Local Management Interface – Yerel Yonetim Arabirimi: Baglantiyi yonetmek icin DTE ile DCE arasinda kullanilan protokol.

VC = Virtual Circuit – Sanal Devre: Frame’ lerin DTE’ ler arasinda dolastigi yolu temsil eden mantiksal bir kavramdir.

PVC = Permanent Virtual Circuit – Sürekli Sanal Devre: Onceden tanimlanmis bir VC.
SVC = Switched Virtual Circuit – Anahtarlamali Sanal Devre: Gerektikce dinamik olarak kurulan VC.
DTE = Data Terminal Equipment – Veri Terminal Araci : F/R hizmetini satin alan taraftaki cihazdir

DCE = Data Communications Equipment – Veri Haberleşme Aracı: DTE nin karsisinda Telekom tarafindaki cihazdir. F/R switchleri DCE cihazlardir..

Access Link = Erişim Hatti: DTE ile DCE arasindaki tahsis edilmis hat.

Access Rate = Erişim Oranı: AR: Erisim hattindaki clock ayarları.

CIR = Committed information rate: Garanti edilen hat miktari

Burst Rate = Taşma Orani: Belli bir VC icin, DTE, CIR dan daha hizli bir veri gonderebilir ve ISP de veri iletiminin yapilmasini onaylayabilir. Iste bu fazlalik miktara Burst Rate denir.

DLCI = Data Link Connection Identifier: Frame Relay adresleri diyelim simdilik buna..

FECN = Forward Explicit Congestion Notification = İleri yönde tikanma bildirimi: Frame ile ayni dogrultudaki hat uzerinde tikanma yasanmakta oldugunu, frame i alan herkese bildirmek icin, F/R headerinda kullanilan bir bit.

BECN = Backward explicit congestion notification = Geri Yönde Tikanma… : Frame e zit yonde tikanma oldugunu bildiren header unsuru diyelim..

Tamam simdilik bu kadari yeterli ilerleyen bolumlerde yeni terimlerimiz olacak ama ilk etapta bu bize yeter gibi..

Simdi izin verirseniz MS Paint programimi acip siz degerli okuyucularim icin ornek bir f/r networku cizecegim. Sekillerin sekilsizligi! icin simdiden ozur dilerim 🙂

(Resim: HG1)
Tamam cok kotu olmadi simdi bu sekilimsi seye isim verelim => HG1 olsun ismi (Hilkat Garibesi den cagrisimla)

Resim:HG-1 de bir f/r aginin en temel bilesenlerini cizmeye calistim. Simdi bunlari birazcik mantiksal olarak aciklayalim.

Simdi R1 benim Acibadem deki subem olsun R2 de ben olayim (Merkez Esentepe).

Access link sube ile aramdaki tahsis edilmis hattir. LMI lar ise her iki yonde surekli kosturup duran F/R trafik polisleri diyebiliriz. LMI lar karsilikli routerlarin yasayip yasamadiklarini, hattaki problemleri bildirime olanak saglarlar. DTE ler ise her iki uctaki sonlandiricilardir. Sube ve ben DTE cihazlarina sahibiz. Cunku bizler birer terminaliz. DCE adini verdigimiz cihazlar isp tarafindaki cihazlardir. Burda ornek olarak Telekomu alacagim reklam olmasin birde.. 🙂 DCE cihazlari Telekom tarafindaki cihazlardir kendileri f/r switch tir.

Simdilik yoruldum birazda isle ugrasalim. Yarin sabahtan Part 2 ye baslyacagim siz simdilik bununla idare edin..

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir